Om mig selv

Jeg er klassisk musikjournalist, født 1968. Cand.phil. i musikvidenskab fra Københavns Universitet. Siden 1992 (!) har jeg arbejdet i DR for den klassiske radiokanal P2, for DR Symfoniorkestret og DR Vokalensemblet.

Desuden arbejder jeg freelance som klassisk musikskribent. Jeg har blandt andet skrevet for magasinet Klassisk, Jyllands-Posten, Grove Dictionary of Music and Musicians, Musik in Geschichte und Gegenwart, OPUS, Klassisk Musikk, Choir & Organ, Seismograf, Publimus, Optakt, Dansk Musiktidsskrift, Den Store Danske Encyklopædi, Tivolis Koncertsal og Det Kongelige Teater, og jeg har skrevet ca. 100 booklets om især dansk musik til pladeselskaberne Dacapo, Chandos, EMI, Danacord, CPO og andre.
Jeg har været ordstyrer og moderator på bl.a. BogForum, Grundtvigsk Forum og Rued Langgaard Festivalen og holdt diverse foredrag.

I 2018 udkom min biografi om den danske komponist Ludolf Nielsen (1876-1939). Bogen er udgivet af forlaget Multivers og er den første, der nogensinde er skrevet om denne interessante komponist. Den bygger i høj grad på Ludolf Nielsens private papirer og andre hidtil ukendte kilder, som jeg har undersøgt grundigt.
Bogen har fået meget fine anmeldelser: “Sagligt, sikkert og mundret” (Politiken); “Fængslende skrevet” (Kristeligt Dagblad); “Jens Cornelius’ fine bog giver det hjemlige publikum virkelig gode argumenter for at opdage Ludolf Nielsen” (Information); “Fokus på både det solide forarbejde og den tidssvarende formidling” (Berlingske); “Et fint og velformidlet overblik og indblik i komponistens liv og produktion” (Dansk Årbog for Musikforskning).

I januar 2021 udkom min biografi om komponisten, pianisten og dirigenten Victor Bendix (1851-1926). Heller ikke Bendix har før haft sin egen fagbog, og som det var tilfældet med Ludolf Nielsen, har jeg måttet grave meget dybt i manuskripter, breve og aviser for at sammenstykke hans biografi. Bendix’ liv og musik viste sig at være endnu mere interessant og komplekst, end jeg forventede!
Bogen er blevet meget positivt modtaget. “En overvældende skildring af Bendix’ liv” (Politiken); “I høj grad interessant og spændende læsning” (POV International) og 5 stjerner i anmeldelsen af Gregers Dirckinck-Holmfeld og hos bibliotekernes musiktjeneste Bibzoom.

I januar 2023 udkom min bog om komponisten og dirigenten Emil Reesen (1887-1964), en af det 20. århundredes mest populære danske musikpersonligheder. Det er den første bog nogensinde om Reesen, en unik begavelse, der spredte sig over alle musikalske genrer fra underholdningsmusik til det mest seriøse. Af samme grund har det været svært at få overblik over ham – og ingen musikalsk fløj har kunnet tage fuldt ejerskab af ham. Man må se Emil Reesen fra alle sider, og det har jeg forsøgt i min bog.
Den er blevet meget godt modtaget: “En nærværende og begejstret biografi over denne ener i dansk musikliv”, skrev Bibzoom. “Denne grundige og velskrevne bog giver os et vigtigt biografisk indblik i denne interessante kulturpersonligheds liv mellem det ’muntre’ og det ’alvorlige’. […] Cornelius fortæller historien letflydende og veloplagt”, skrev musikforskeren Finn Gravesen i magasinet Publimus. Også magasinet Klassisk var meget positiv og kaldte bogen “en eminent biografi”: “Vi får et vibrerende intenst portræt af en både kantet og egensindig kunstner, som har nogle anstrengende sider, men endnu flere forsonende. Hans karisma og charme stråler ud af linjerne […] Denne bog anbefales for sin litterære veloplagthed og for sit knivskarpe portræt af en dansk ener, som er levet glemt.”

Bøgerne om Ludolf Nielsen, Victor Bendix og Emil Reesen er en del af Multivers’ bogserie Danske Komponister, som jeg er redaktør af. Der udkommer 3-4 bøger om året, og hovedvægten er på de komponister, som ikke før har haft en egen biografi. Læs mere om serien her.

Som fagredaktør har jeg udover arbejdet med bogserien Danske Komponister også redigeret musikbøger af andre forfattere. Jeg var også medredaktør af den dansksprogede pop/rock sangbog Den nye sangskat (to udgaver, 2005 og 2008) og medforfatter af violinisten Ludmila Spektors erindringsbog Emigrant på livstid (2014).

Jeg er formand for Weyse Fonden og har gennem årene været bestyrelsesmedlem i forskellige andre musikalske foretagender.

Kontakt mig på jens.cornelius@gmail.com.

2 thoughts on “Om mig selv

  1. Hej Jens – Jeg er på jagt efter oplysninger om et værk for fire messingblæsere af Ole Schmidt med titlen ‘Kvartet for messingblæsere’ op. 15. Det er tilegnet ‘Quartetto di Ottoni’ Copenhagen. Besætningen er cornet, trompet, basun og tuba. Jeg har arvet noderne fra salig Asger Fredericia og jeg kan se på én af stemmerne at det er blevet indspillet af DR den 2. november 1964 og musikeren har signeret noden med sit navn Knud Rasmussen – i daglig tale kaldet Rasmus Trut. Så jeg har altså to af de medvirkende nemlig Knud Rasmussen, cornet og Asger Fredericia, tuba. Hvem var de to øvrige ved indspilningen i ’64 og findes værket tilgængeligt i DR’s arkiv?
    Måske kan du hjælpe mig? Bare ved lejlighed:-)
    Keld Jørgensen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *