Musikhistorie

Carl Nielsens mærkeligste sang

Sangen ”Bokserne” er en af Carl Nielsens korteste kompositioner, og det er også en af de mærkeligste. En 3-stemmig kanon om en bokser, der udfordrer sin modstander til at komme an. Det skal synges på gammeldags gadekøbenhavnsk: ”Ve’ du sla’ mej, ka’ du ta’ mej, eller ve’ du sæl ha’ Klø?”
Umiddelbart ikke en komposition, der trækker Nielsen op på listen over de udødelige mestre. Så hvad er meningen?

Moderne musikpædagogik
”Bokserne” er skrevet på opfordring fra Carl Nielsens unge elev, komponisten Finn Høffding, der var meget optaget af at udvikle en moderne musikpædagogik. Med mindre terperi og mere leg. Mindre nodelæsning, mere gehør. Derfor udgav han sammen med kollegaen Hakon Andersen en samling med 60 kanoner til undervisningsbrug. Det var i 1930, og for sin tid er det en meget radikal udgivelse. Høffding fik sin læremester – og store idol – Carl Nielsen til at bidrage med seks kanoner.

En sidste spøg
På det tidspunkt var Nielsen alvorligt hjertesyg, og alt arbejde kostede ham mange kræfter. Men han havde som sædvanligt svært ved at sige nej. Spørgsmålet er, om ikke de timer, Nielsen brugte på sine små kanoner kunne være brugt på noget mere nyttigt eller levedygtigt, måske ligefrem have skånet hans helbred en smule.
Eller måske det forholder sig omvendt? For den fjogede kanon om bokserne viser os jo nogle vigtige sider af Carl Nielsens person. At han var parat til at støtte en ung generations idealisme, samtidig med at hans eget utæmmelige legebarn blussede op en sidste gang. Teksten er tilsyneladende skrevet af ham selv!
Som kanon er ”Bokserne” ikke ret god, det er faktisk dårligt håndværk. Men dens idé er priceless, og action-lydordene i teksten, ”Hum, hem, tsim, tam” kunne tyde på, at Carl Nielsen i smug læste tegneserier.

(Klik på noderne og se sangen i sin helhed)

Bokserne

 

I den officielle Carl Nielsen værkfortegnelse finder man “Bokserne” som nr. 366

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *