Musikhistorie

Danmarks kendteste kendingsmelodi

Lørdag aften 11. november 1978. Temaet fra Matador høres for første gang og er godt på vej til at blive en af Danmarks kendteste melodier. Et roligt og enkelt tema spillet af klaver og et kammerensemble. Egentlig ikke nogen sangbar melodi, men genkendelig efter første gennemhøring. Udtryksfuld uden at være sentimental. I pagt med seriens fortidige sceneri. Kort sagt en kendingsmelodi, der løser opgaven perfekt.
Melodien er skrevet af Bent Fabricius-Bjerre, der har lavet underholdningsmusik i mere end 50 år. Han er en god pianist, men det er ikke ham, der spiller indledningen til de 24 afsnit af Matador. Hvem der spiller – og historien bag melodien – kom først frem i 1994 da Fabricius-Bjerre udgav sine erindringer Klaver med mer’.

A la Tjajkovskij
Her kan man læse, at instruktøren Erik Balling straks godkendte selve melodien, som Fabricius-Bjerre havde lavet uden anstrengelser. Der var penge til overs i produktionen, så Fabricius-Bjerre fik frie hænder til at lave en storladen indspilning med 60 musikere fra Det Kgl. Kapel. Orkesterarrangementet var skrevet i en fart af englænderen Robert Cornford, og den fine gamle pianistinde Elvi Henriksen skulle spille soloen. Klaverstemmen havde Elvi Henriksen selv lavet i overdådig stil a la Tjajkovskijs Klaverkoncert.

En ommer
“Sikke noget lort”, lød Erik Ballings stemme ude fra teknikrummet, da stykket var blevet spillet igennem. Han krævede en helt anden enkelhed og slidstyrke af sin kendingsmelodi, og alle blev sendt hjem igen.
Henover weekenden lavede Bent Fabricius-Bjerre sit eget kammerarrangement for klaver, strygere, obo og klarinet. Og det kunne Balling bedre lide. Igen blev det indspillet af Elvi Henriksen på klaver, og førsteviolinen spilles for øvrigt af entertaineren Kim Sjøgren, der dengang var purung koncertmester i Det Kgl. Kapel.

Aldrig udgivet
I løbet af de snart 30 år der er gået, siden Matador-melodien første gang klang i de danske stuer, har melodien fået en total udbredelse i det danske folk. Den er et yndet nummer for musikskole-elever, den høres i stormagasiner (som hyldest til Mads Skjern?) og har nærmest dannet skole inden for kendingsmelodier og jingler. Temaet fra tv-serien Krøniken er musikalsk nært beslægtet med Matador-melodien.
Endnu savner man dog en forklaring på, hvorfor den velkendte version fra tv-serien aldrig er blevet udgivet på plade. Selv på DR’s egen cd med tv-kendingsmelodier, Toner fra skærmen, hører man en oppustet version med trommesæt. Den udgave er med Bent Fabricius-Bjerre selv ved klaveret, og spørgsmålet er, om Elvi Henriksen nogensinde har fået ordentlig kredit for sit livs mest udbredte indsats.

 

 

Artiklen blev første gang publiceret i musikavisen Optakt

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *