Kammermusik på Svalbard (1)

Velkommen til Svalbard. Sidste stop før Nordpolen.
Her sættes mange rekorder: Longyearbyen på Svalbard er verdens nordligste by. Svalbardposten er verdens nordligste avis. Nordligste universitet i verden er Svalbard Universitet og det nordligste bryggeri hedder – rigtig gættet – Svalbard Bryggeri. Og nu har man også verdens nordligste festival for klassisk musik, Arctic Chamber Music Festival.

Hvorfor? Hvordan? Det vil jeg finde ud af de næste dage.Det er egentlig ikke svært at tage til Svalbard, selv om øgruppen ligger så utrolig langt væk. Vi er på breddegrad med det nordligste Grønland, midtvejs mellem Nordkap og Nordpolen. Men SAS og Norwegian flyver gladeligt hertil hver eneste dag. Turen fra Oslo tager 3 timer.
Rejser man fra København til Svalbard, sker der en kraftig udskiftning af passagererne undervejs. Morgenflyveren til Oslo er fyldt med forretningsmænd på vej til møde med deres norske samarbejdspartnere. At dømme ud fra deres dyre armbåndsure er der god gang i business’en.
Men i Oslos lufthavn forsvinder armbåndsurene og deres ejermænd mod flytog og taxaer, mens ca. 100 rejsende fra forskellige ankomster samler sig i retning mod den fjerne gate, der peger stik nord mod Svalbard. Nu er det rygsækfolket, der har taget over. Her er flotte fuldskæg, gode støvler og varme trøjer. Der tales mange sprog, for drømmen om Svalbard lever åbenbart overalt.Jeg tror ikke, at ret mange af passagererne ombord på SAS-afgang 4425 til Longyearbyen skal op og høre kammermusik. Det er nok snescootere, nordlys og hundeslæder, der trækker. Men jeg skal høre klassisk musik i fire dage og være gæst ved den allerførste Arctic Chamber Music Festival.
Bag festivalen står Nordnorsk Symfoniorkester (på engelsk Arctic Philharmonic), der har hjemme i Tromsø på fastlandet. I samarbejde med bl.a. turistorganisationerne Svalbard Reiseliv, Visit Svalbard og den stedlige autoritet Sysselmanden vil de skabe en ny anledning til at rejse herop. Og de vil skabe en ny grænse for den klassiske musiks nordlige udbredelse! Det kan kun blive godt.
Hatten af for dem, der har visioner på musikkens vegne og tør føre dem ud i livet – selv her, hvor livet har sin nordlige grænse.

Læs mere om Arctic Chamber Music Festival her

Mere fra Svalbard og kammermusikfestivalen de kommende dage her på bloggen

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *