Musikhistorie

På sporet af Olaf Söby (2). “Han var ualmindelig høj.”

”Jeg mødte ham første gang på min 9-års fødselsdag. 22. januar 1959. Han kom som en overraskelse. Jeg havde plaget i flere år om at få klaverundervisning, og så trådte han ind på mit værelse. Tog alpehuen af sit skaldede hoved… Han var ualmindelig høj, det store menneske. Jeg vil anslå 2 meter og 10.”

At være spillelærer var altså blevet Olaf Söbys arbejde, og hans nye elev var Jens Andersen, der i dag selv er organist og pianist. Dengang boede han i nærheden af Bellahøj. Han kendte ikke Olaf Söby på forhånd. Og de kom ikke hinanden særligt nær de følgende år.

”Han talte ikke så meget”, fortæller Jens Andersen i telefonen. ”Han virkede ikke hemmelighedsfuld, han var glad og åben, men fortalte ikke noget om sig selv. Jeg var på efternavn med ham. Dengang var man bestemt ikke dus.”

“Alle timer fandt sted hjemme hos mig. Jeg ved ikke hvor han boede, men jeg tror det var i et lille hus ved Damhussøen. Han kom meget tidligt om morgenen og havde altid en pose wienerbrød med. Så kom min mor med kaffen og Berlingske Tidende, som han sad og kiggede i, men jeg spillede med ryggen til.”

Hvordan spillede han selv?

”Han spillede aldrig i timerne. Jeg har aldrig hørt ham spille noget som helst. Men han var en god lærer. Han blandede sig ikke og var ikke docerende på den gammeldags måde. Man fik ikke skæld ud eller blev slået over fingrene med en lineal. Da jeg skulle have undervisning i solfege, altså hørelære, medbragte han nogle meget smukke, farverige plancher med ørets anatomi.”

Hvordan lærte dine forældre ham at kende?

”Min far havde en antikvarforretning på Alhambravej, hvor han kom. De er sikkert faldet i snak, og så har de aftalt en pris for undervisningen.

Efter tre år stoppede jeg med at spille hos ham. På vej hjem fra en sommerferie sagde mine forældre bare: For øvrigt, du skal ikke spille mere hos Söby. Og det accepterede jeg så. I stedet gik vi op hos Alexander Stoffregen, som fandt en klaverpædagog til mig.”

Har du hørt Olaf Söbys musik?

”Nej – det er helt nyt for mig, at han var komponist. Han kaldte sig selv Dr.phil. Jeg anede ikke at han havde skrevet en node.”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *