Ludolf Nielsens 3. Symfoni – et genfødt mesterværk fra 1913

I 1913 færdiggjorde Ludolf Nielsen sit største orkesterværk, Symfoni nr. 3 i C-dur.
Det er en af de største danske symfonier nogensinde – både i omfang, besætning, varighed og kunstnerisk vision.
Symfonien blev uropført i København 1914, lige inden 1. Verdenskrig brød ud, og den blev modtaget med stor respekt. Men da verdenskrigen rullede henover Europa, slog det Ludolf Nielsen helt omkuld. Krigen knuste hans menneskelige idealer, og han blev ramt af en dyb personlig krise. Da han efter krigen kom ud på den anden side, var han forandret som komponist. Han fortsatte med at komponere, men skrev ikke flere symfonier og skrev generelt heller ikke flere værker i stil med den store 3. Symfoni, der nok nærmest kan sammenlignes med musikken af Anton Bruckner.

Krigen afbrød også hans forbindelser til tysk musikliv, hvor Ludolf Nielsen havde håbet at få symfonien opført. I Danmark fandtes der slet ikke orkestre, der var store nok til at honorere de krav, han stiller i symfonien (bl.a. 6 horn og to harper). Der var derfor ikke marked for at udgive det store partitur. Ludolf Nielsen fik fremstillet faksimileudgaver af sit håndskrevne partitur, og i den version – kun nogle få eksemplarer er bevaret – har symfonien overlevet til i dag. Den har ikke været opført siden 1943.

I 1999 blev symfonien genoplivet, da det fremragende Bamberg Symfoniorkester fra Bayern, dirigeret af Frank Cramer, lavede en utrolig vellykket indspilning for Dacapo Records. Indspilningen har gjort indtryk på musiklyttere over hele kloden, men på grund af manglen på et tilgængeligt partitur har ingen kunnet opføre symfonien i de forløbne år. For at gøre situationen værre, forsvandt orkesterstemmerne på et tidspunkt, da de skulle returneres fra Tyskland tilbage til Danmark og Det Kongelige Bibliotek.

Nu er symfonien for første gang nogensinde udgivet på tryk og med tilhørende orkestermateriale. Klar til brug! Det enorme arbejde med at forvandle det håndskrevne partitur til en smuk og præcis, moderne udgave, er lavet af den tyske Ludolf Nielsen-ekspert Christian Biskup. Han har tidligere stået for udgivelser af andre af Ludolf Nielsens værker. Udgiveren er det tyske musikforlag Musikproduktion Höflich.

Det er ikke for meget sagt, at denne udgivelse er noget af det vigtigste, der er sket for Ludolf Nielsens musik i mange, mange år.

Læs Christian Biskups præsentation af symfonien og den nye trykte udgave her.

Partituret kan bestilles fra forlaget her

Dacapos indspilning findes her – og symfonien kan også høres på Spotify, Apple Music, Youtube eller andre streamingtjenester.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *