Læg øre til hans sorg

”Die schöne Müllerin” er en fortælling i 20 sange, hvor Schubert giver os historien om en ung møllersvend og hans tragiske død. Den unge mand drager ud i verden og kommer til en vandmølle, hvor han får arbejde, og hvor han også forelsker sig voldsomt i møllerens datter – det er hende, der er ”Die schöne Müllerin”. Men kærligheden er ikke gengældt. Trods alle små håbefulde tegn fra hende opdager han, at hun elsker skovens flotte, maskuline jæger. Ikke den overfølsomme møllersvend. Fortvivlet synker han ned i et dybere og dybere mørke, og i depression drukner han sig til slut i den bæk, der havde ledt ham vej til den ulykkelige kærlighed.

Schuberts sange til digte af Wilhelm Müller er et af mesterværkerne fra 1800-tallets musik. Genial kunst, hvor hver en node smyger sig om teksten. De enkelte sange er miniaturer, som Schubert håndterer med mageløs præcision i både melodi, harmoni og satsteknik. Så gennemsigtigt er det, at man ikke skulle tro, at sangcyklussen efter 200 år kan synges igen og igen, men det kan den, og på dette album får sangene en overrumplende fortolkning af den unge tyske baryton Konstantin Krimmel. Hans vokale overskud er kæmpestort, men mindst lige så imponerende er hans kunstneriske indsigt i både de sarte og de barske sider af historien.

Musikalsk tager Krimmel sig friheder, især når han af og til varierer melodierne vers for vers, f.eks. i den allerførste sang, ”Das Wandern”. Dét greb om Schuberts sange har man aldrig hørt før – og det kan næppe efterlignes – men det fungerer totalt naturligt og overbevisende. Sådan havde den optimistiske møllersvend også gjort det, da han vandrede syngende ud ad landevejen! Anderledes indadvendt sker det i den stilfærdige 9. sang, “Des Müllers Blumen”, hvor Krimmels små forsiringer undervejs lukker os ind i den unge mands skjulte verden af drømmende følelser. Det er gribende smukt og fuldkommen magisk udført.

Konstantin Krimmel ledsager albummet med et lille essay om mænd og depressioner. Han spekulerer over, hvorfor mange flere mænd end kvinder vælger selvmordet som desperat udvej. Alene i Tyskland drejer det sig om 75% af de 9.000 selvmord om året. Skyldes det kravene om, at en mand altid skal kunne styre sine følelser? Og at det er umandigt at bede om hjælp? Møllersvenden kunne være reddet ud af sin depression, hvis nogen – faktisk hvem som helst – havde vist ham empati og lagt øre til hans sorg.

 

Schubert: Die schöne Müllerin

Konstantin Krimmel, baryton & Daniel Heide, klaver

Alpha 929

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *