ISCM World New Music Days på Færøerne (3)

ISCM er den moderne kompositionsmusiks svar på den Olympiske Komité.
En stor, international organisation med et ædelt formål og en hel del uomgængeligt bureaukrati.
Hovedformålet er den årlige ISCM festival, i dag kendt som World New Music Days. Man kan sammenligne festivalen med en censureret kunstudstilling. Hvert medlemsland kan indstille seks værker til opførelse, dvs. at der først foregår en lokal udvælgelse i de nationale komitéer. De samlede indstillinger sendes videre til værtsnationen, der udvælger efter kvalitet, bredde, teknik, genre og komponisternes alder og geografiske baggrund. Værtsnationen har dog mulighed for at programsætte ekstra mange af deres egne værker, ligesom til OL, hvor værtslandet gerne stiller op i alle sportsgrene!

Denne gang modtog værtslandet Færøerne 500 indstillede værker. Det er mange. Ikke mindst fordi det kunstneriske udvalg for den færøske ISCM-afdeling kun består af fire personer. Anna Katrin Egilstrøð og Heðin Ziska Davidsen tog sig overvejende af electronica- og installationsværker, Kristian Blak af det mere jazz/fusionsorienterede, mens komponisten Sunleif Rasmussen fik alle partiturværkerne til bedømmelse – 300 partiturer i alt.

“Jeg modtog dem i oktober sidste år og skulle aflevere 1. februar. Det er 300 partiturer på godt tre måneder. Så jeg gik meget struktureret til værks…”, fortæller Sunleif Rasmussen.
Efter bedømmelserne, som foregik med karakterer som i skolen, begyndte så det komplicerede puslespil med at lave en jævn fordeling efter komponisternes alder, hjemlande og besætninger, der rent praktisk ville kunne samle sig til en koncertrække på Færøerne.

Denne demokratiske proces er altså baggrunden for det ekstremt brede udvalg af musik, man hører ved årets ISCM festival. Her er alt fra tonal musik i dur/mol til performative optrædener uden fikseret start og slut. Jo flere værker, man hører, desto mere mening giver det at opvise hele bredden.
En censureret kunstudstilling, men også et folkemøde for nutidskomponister af enhver retning.

Laplands Kammerorkester og dirigenten John Storgårds fra Finland er et af hovednavnene ved festivalen. Orkestret opfører 13 værker på to dage. 

På det øverste billede ses den færøske duo Konsørn, der på kunstmuseet på Sandoy spillede værker af sig selv og den sydafrikanske komponist Chesney Palmer.

Læs mere om årets festival her.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *