Musikfesten på Færøerne (3) – Sunleifs fødekæde

Efter et par dage med præsentationer af færøsk musik i forskellige genrer, spørger man sig selv: Hvorfor spiller de unge færøske musikere så godt?
Det kan Sunleif Rasmussen svare på. Han er Færøernes mest berømte klassiske komponist og dybt involveret i musiklivet her. Efter mange år i Danmark og Norge flyttede han i 2001 tilbage til Færøerne, ikke kun for at komponere, men også for at styrke det færøske musikliv og den musikalske fødekæde.

”Vores musikskolelovgivning på Færøerne kræver, at lærerne skal være konservatorieuddannede med pædagogisk eksamen. Ellers får de simpelthen ikke et job her”, forklarer Sunleif Rasmussen. “Og så har vi på musikskolen lavet et MGK [Musikalsk Grundkursus, der forbereder eleverne til konservatoriet], som er på et langt højere niveau end i Danmark. Langt højere. Når de unge musikere søger ind på konservatorierne i Danmark, eller f.eks. i Sverige eller England, så kommer de ind i første forsøg.”

”Men situationen er den, at vi uddanner musikere til udlandet! Det er et kæmpeproblem, synes jeg. Fra politisk side har der ikke været vilje til at oprette stillinger på Færøerne, der kombinerer musikerarbejde med undervisning. Ideelt 50-50%, men mere realistisk en kombination af 25% spil og 75% undervisning. Vi har jo også et symfoniorkester her på Færøerne, hvor musikerne f.eks. kunne være ansat til at undervise en dag om ugen. Orkestret har netop fået en ny ledelse, og det bliver spændende at se, hvad vi kan få skabt.”

”På Universitetet starter vi nu en kreativ uddannelse, hvor man kan studere komposition og singer/songwriting. Det er en idé, jeg har haft længe. Der er få studerende, så vi kan skræddersy uddannelsen til hver enkelt efter deres personlige behov for f.eks. hørelære eller musikteori.
Jeg skal også selv undervise lidt – siden 2006 har jeg haft en halvtidsstilling på Universitetet og bl.a. uddannet musiklærere til folkeskolen. At formidle musikken har altid interesseret mig meget.
I fremtiden forestiller jeg mig en konservatorieuddannelse her på Færøerne, i hvert fald på bachelorniveau. Vi er et lille sted og må derfor tænke anderledes og være up to date.”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *