Verdens mindste koncertmester – og en abe

I 1979 døde den amerikanske violinist Hugo Kolberg efter en flot karriere. Koncertmester ved Metropolitan Operaen, Chicago Opera, Pittsburgh Symfoniorkester (under Fritz Reiner) og Cleveland Orkestret (under Artur Rodzinski). Solist og gæstekoncertmester for New York Filharmonikerne under Leonard Bernstein. Et fornemt CV.
Kolberg var blandt de utallige europæiske emigranter, der opbyggede USA’s klassiske musikliv. Hans baggrund som klassisk violinist var førsteklasses: Han havde studeret hos legenden Bronislaw Huberman, og i 1934 var han blevet udnævnt til koncertmester hos Berliner Filharmonikerne.

Men begyndelsen var alt andet end glamourøs, faktisk nærmest nedværdigende. Hugo Kolberg måtte som dreng i børnehavealderen rejse rundt og underholde på forlystelsesetablissementer sammen med sine fem søskende – og en abe. I januar 1904 annonceredes det i de københavnske aviser, at “Verdens mindste Kapelmester” Hugo Colberg kunne opleves i Scala Teatret, hvor han dirigerede sine fem søskende og Scalas 18 mand store orkester. På plakaten var også “The great August”, som “efterligner Mennesket i Alt”. Det fremgik ikke i alle annoncerne, at August var en dresseret abe.

Søskendeflokken Colberg kom fra Warszawa og havde tysk og russisk som modersmål, fortalte Adresseavisen, og de optrådte alle på klaver foruden hvert deres instrument. Storesøsteren Irma på 11 år var ifølge samme omtale allerede en dygtig harpenistinde, “skjøndt hendes Arme endnu er temmelig korte”, som det ufint blev noteret. Men lillebror Hugo var trækplasteret, ligesom Michael Jackson var det i Jackson 5. Den fem-årige dreng var nemlig ikke alene verdens mindste kapelmester. “Hugo Colberg utrolig morsom!”, blev det udråbt i annoncen.

De seks søskende var kommet til København via Paris, hvor de åbenbart havde gjort stor lykke. Men efter deres københavneroptræden rejste de videre og optrådte tilsyneladende aldrig igen i Danmark. I 1919 kunne man finde Hugo Kolberg i Oslo, hvor han var blevet ansat som den første koncertmester i den nyoprettede Oslo Filharmonien. Hans nekrolog nævner også, at han som voksen spillede i et københavnsk orkester, men ikke noget om i hvilket.

I 1939 flygtede han til USA, fordi hans kone Martha var jøde. Alligevel vendte Hugo Kolberg i 1958 tilbage til Berliner Filharmonikerne og spillede i sit gamle orkester, indtil han gik på pension og rejste til USA igen. Han døde i New York, 80 år gammel, efter et kunstner- og gøglerliv, der lyder som en eventyrfilm, men som faktisk ikke var atypisk for de musikere, der voksede op i det gamle Europa i slutningen af 1800-tallet.

Amerikansk nekrolog over Hugo Kolberg

Hør Hugo Kolberg spille Wieniawski

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *